Mezi to nejlepší, co lze pořídit z českých vinic, jak do domácího archívu, tak pro své klienty nebo zahraniční partnery jako ukázku českého umu, patří vinařství Hort a vinařství Petra Skoupila.
Vinařství Hort bylo založeno roku 1999 a dnes vyrábí 80 000 lahví. Vlastní certifikát degustátora, který je platný v celé Evropské unii. Pískovcové vinné sklepy se nachází v Dobšicích u Znojma.
Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic. Vinařství klade důraz na výběr zdravé suroviny s vyšším obsahem cukru a skladu odrůd. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Vypěstují vysoce kvalitní surovinu, která se stává naprostým základem pro výrobu kvalitního vína.
Samotné vinařství Hort vinice nevlastní, stojí uprostřed mezi vinohradníky a obchodníky, vybírá odrůdy z nejlepších poloh. Technologie zpracování hroznů se liší podle odrůd. Při vinaření se nebojí novinek a experimentů, jsou-li v souladu s přírodou a přirozenou tvorbou vína. Zároveň rádi oprašují staronové tradice. Vinařství se stále více zaměřujeme na battonage a metodu sur-lie, metody vyležení užívající delšího vína v průběhu vinifikace na zdravém kvasničném kalu. Největších úspěchů sbírá vinařství Hort v technologii růžových vín.
Petr Skoupil Současný vinohradník a vinař Petr Skoupil, se výrobě vína věnuje již od svých 23 let a vinařství provozuje nepretržitě od roku 1992. Vychází z historických kořenů pěstování vinné révy a výroby vína v regionu Velké Bílovice. Vinařství obhospodařuje 35 hektarů vlastních vinohradů velmi pečlivě s důrazem na ekologicky citlivé techniky a redukovanou sklizeň hroznů.
Díky tak náročné péči se naše vinice odměňují skvostnou surovinou pro výrobu vín. Zpracování kvalitní suroviny pocházející z redukovaných sklizní probíhá okamžitě po sběru hroznů. Jednotlivé bobule se oddělují od třapin ve speciálním prstovém selektoru (Euroselect), který zachovává celé, nepoškozené bobule a zabraňuje extrakci nežádoucích hořčin z třapin a zrnek. Bobule se pak pomocí pásového dopravníku dávkují do pneumatického lisu, ze kterého vychází vysoce kvalitní samotokový mošt. Po odkalení moštu flotací následuje dokonale zvládnutá technologie řízeného kvašení a následné zrání vybraných partií v sudech z francouzského dubu.